борба срещу лекарския бизнес в България

Наблюдава се явление сред много доктори да превръщат своята благородна професия в бизнес. Много хора се записват медицина за престиж, защото заплащането на лекарите е добро, много от тях не се интересуват от здравето и добруването на своите пациенти. Съществуват случаи на чудовищни злоупотреби. Не може да се разчита само на Хипократовата клетва, а тя даже не се прилага в някои държави.

Мерки:

  • радикално въвеждане на таван на лекарското възнаграждение и таван на възможната печалба на собствениците на болници и отделения. Т.е. няма да им е позволено да печелят прекалено много като единици. Медицинският бизнес ще бъде пресечен и забраенен, няма да е възможно доктор или собственик на болница да печели над определена сума пари на месец.
  • преследване с тайни пациенти на болници и доктори, които източват здравната каса с ненужно лечение и безполезна и спорно полезна превенция на заболявания с единствена цел да генерират печалба. В момента (последните 10 години) е много развит медицинският бизнес с болните от сърдечни заболявания като дори се застрашава живота им, а един процент от пациентите умират, защото им е приложена опасна сърдечна интервенция.
  • ограничаване и борба срещу медицинския бизнес и политико-медицинския фашизъм в ситуацията на налаганата масова ковид психоза чрез медиите и властовите структори
  • строг контрол върху студентите, така че да си вземат успешно изпитите по медицинска етика. Наличие на множество провокативни въпроси, все нови и нови въпроси. Строг контрол върху кандидат студентите за мотивацията им да учат медицина
  • ограничаване на тенденцията новите доктори да са деца на доктори до определен процент от новозаписаните студенти, специализанти и т.н.
  • въвеждане на безплатно висше образование по медицина и на улеснена процедура по кредитиране на студентите с добра мотивация
  • обособяване на безплатни държавни болници. Редно е да е позволено наличието на частни болници, докато съществува капитализма като господстваща система в обществото. Но хората трябва да бъдат образовани кои са държавните болници и кои са частните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *