Какво е общото между хора като Васил Левски, Христо Ботев и Иисус Христос? 

И тримата не са били егоисти, не са се грижили само за себе си и за своето семейство. И тримата са искали да помогнат на хората, на непознати хора, дали да се погрижат за народа си или обществото и човечеството като цяло. Обикновеният човек на ниско духовно ниво се грижи само за себе си, бори се и полага усилия да помогне на себе си, най-много и на своето семейство. Хората на ниско ниво са егоисти и загрижени за себе си и най-близките си.
Има и друг тип хора – такива, които са загрижени за мнозина други, а не само за себе си. Желанието да си полезен на обществото, на хората, на другите, желанието да помогнеш на другите е въззвишеност, духовност, това е общото между великите хора, това е присъщо за всички герои – те посвещават живота си на обществото, на народа, на човечеството, на другите, а не само на себе си.
Състраданието подтиква човешката душа да се грижи за другите.
Ако и ти искаш да си духовен човек, да бъдеш велик човек, да бъдеш будител, то трябва да се посветиш на служба на другите, а не да изживееш живота си в  егоистичните проблеми на своя собствен живот.
Понеже се спомена Христос, нека е ясно че будителите на народа, героите, хората които изживеят живота си в полза на хората, на непознатите хора, тези не отиват на едно и също място в отвъдното, както обикновените егоисти, тези живеят по-различен живот в отвъдният свят – тези са близо до Създателя, до Единственият Бог.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *